Sanayicilerin Duayeni

Bulgaristan’dan İnegöl’e… 25 yıllık BTSO başkanlığı… Üst üste vergi rekortmenliği… İlk polyester iplik fabrikası… Binlerce insana iş… Eğitime adanmış bir ömür… TBMM yılları… Ve SONSUZLUK… 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO), 25 yıl başkanlığını yapan Sönmez Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Sönmez, 1995-1999 yılları arasında DYP Bursa Milletvekili olarak TBMM’de de görev yapmıştı. 

Rekortmenliği severdi
Ülke ve Bursa ekonomisine kurduğu sanayi tesisleri ile güç katan Ali Osman Sönmez, iş yaşamındaki başarılarıyla birçok ödülün de sahibi. Çeşitli mesleki kuruluşlar tarafından ödüllendirilen Sönmez, aynı zamanda kırılması güç rekorları da elinde bulunduruyor. 

Bu rekorların ilk akla geleni, Ali Osman Sönmez’in 1977-1993 yılları arasında aralıksız olarak ödediği kişisel gelir vergisi. Bursa’daki gelir vergisi mükellefleri arasında “Vergi rekortmeni” olması. 

Ticaret ve Sanayi Odaları
İnegöl İlçesi’nde 6 yıl süreyle Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda 1995 yılı Kasım ayına kadar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı seçimlerini kazanan Sönmez, Türkiye’nin en uzun süre görevde kalan “Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı” olarak, başkanlıkta da rekor kırdı. 
1982-1984 yılları arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, 1986-1988 yıllarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı görevlerinde bulunan Sönmez, 1992 yılında konsey başkanlığına 2. kez seçildi. 
Ali Osman Sönmez, 1995’te yapılan milletvekilliği genel seçimlerinde DYP’den Bursa Milletvekili oldu. 
İlk gelir vergisini 1952 yılında 2 bin 500 lira olarak ödeyen Ali Osman Sönmez, 1977 yılından itibaren ödediği gelir vergisiyle 1994 yılına kadar “Bursa Vergi Rekortmeni” unvanını elinde tuttu. 1995 yılında tekrar rekortmen olan Sönmez’e Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen törenle “Altın Madalya” ve “Takdir Beratı” verildi. TOBB’un genel kurul delegeliğine 25 yılı aşkın süre seçilen Ali Osman Sönmez’e dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut tarafından bir de plaket verildi. 

İthalattan üretime
Sönmez Holding’in kurucusu ve en büyük ortağı Ali Osman Sönmez, 1972 yılına kadar ticaret (özellikle iplik ithalatı) yapıyordu. Zamanın koşullarında muhtelif ipliklerin Türkiye’de imar edilmesinin yüksek gümrük duvarları nedeniyle büyük avantaj sağlayacağını gören Ali Osman Sönmez, 1972 yılında 20 ortağı ile birlikte Türkiye’de henüz üretilmeyen polyester ipliği üretmek üzere Sönmez Filament fabrikasını kurdu. 

Ali Osman Sönmez, böylece sanayiciliğe ilk adımını attı. İthal ikamesi açısından büyük rantlar sağlayan iplik üretim kapasitelerini hızlı şekilde artırarak sürdürdü. Zaman içerisinde şirketin üretim konuları arasına polyester cips ve polyester elyaf da dahil edildi. Sönmez Filament halen (polyester tekstil iplik) üretimi konusunda Türkiye’nin en yüksek üretim kapasitesi olan tesislerden biri. 
Bunun yanı sıra katma değeri daha yüksek bir ürün olan dokumaya geçmenin avantajını da gören Ali Osman Sönmez 1975 yılında Sönmez ASF İplik Dokuma ve Boya A.Ş. bünyesinde Bursa’da zamanın en modern dokuma tesislerini kurdu. Mevcut dokumanın daha iyi değerlendirilmesi amacıyla şirket bünyesinhe boya ve terbiye tesisleri ile konfeksiyon ünitelerini de dahil etti. 

Entegrasyon tamamlandı
Sentetik iplik ile işe başlayan Ali Osman Sönmez, sentetiklerin alternatifi olan sıhhi açıdan ve Türkiye’nin potansiyeli bakımından önemi büyük olan tabi elyafın değerlendirilmesi amacıyla 1982 yılında Sönmez Pamuklu Sanayi A.Ş.’yi kurdu. Buradaki amaç, pamuk ipliği üretimi ve Bursa’nın özel ürünü olan havlu üretimi idi. Rekabet koşulları iyi gelişmediği için, havlu üretimi giderek pamuk ve suni esaslı iplik üretimine terk edildi. Söz konusu tesisler aynı zamanda suni (viskos) ve polyester elyaf esaslı iplik üretimi için de uygun olarak kurulduğundan, tesislerde viskon iplik ve polyester iplik üretimi de yapılmakta. 

Sönmez Holding Kuruluşları
Ali Osman Sönmez Mesleki Eğitim Vakfı 

Sönmez Turizm Emlak Eğitim Yatırım Sanayi Ticaret A.Ş. 
Sönmez Filament Sentetik İplik ve Elyaf Sanayi A.Ş. 
Sönmez Pamuklu Sanayi A.Ş. 
Sönmez ASF İplik Dokuma ve Boya Sanayi A.Ş. 
Sönmez Tekstil Ticaret ve Sanayi A.Ş. 
Sönmez Konfeksiyon Sanayi A.Ş. 
Sönmez Bustaş Soğuk Depo İhracat ve Transport A.Ş. 
Sönmez Gıda Turizm ve Ticaret A.Ş. 
Bursa Gazetecilik ve Yayın A.Ş. 
Sönmez Endüstri Holding A.Ş. 
Sönmez Dış Ticaret Sanayi ve Ticaret A.Ş. 
Sönmez Yayıncılık ve Radyo Televizyon Sanayi ve Ticaret A.Ş. 
Sönmez İnşaat A.Ş. 
Sönmez Koç Oto Ticaret A.Ş. 
As Merkez Turizm ve Eğlence Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 
Sönmez Petrol Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 
Sönmez ASF Tekstil Pazarlama A.Ş. 
Sönmez Filament Pazarlama A.Ş. 
Sönmez Ambalaj Sanayi A.Ş. 
Celal Sönmez İthalat İhracat Dahili Ticaret AŞ. 
Sönmez Pamuklu Pazarlama A.Ş. 
Sönmez Cemül-Cem Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 
Ali Osman Sönmez Firması 
Sönmez Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi.